I måndags, den 1 maj, hade Svenska Hamstersällskapet ett onlinemedlemsmöte om sjukdomen RF/RFE (Red Fatty Eye), en sjukdom som drabbar dvärghamstrar. För ett antal år sedan var det de Ryska Vintervita dvärgarna som drabbats och 80% av den dåvarande populationen togs bort, något som var ett hårt slag mot avelsbasen i Sverige.
I dagsläget har RF upptäckts bland ett antal individer av arten Campbells. För att undvika en liknande situation som med de vintervita lyfter nu SHS upp problemet på ett tidigt stadium och arbetar med upplysning hos både uppfödare samt "vanliga" hamsterägare.
RF märks inte fysiskt på din hamster om inte sjukdomen gått väldigt långt. Du måste dra tillbaka huden och "frilägga" ögonen för att kunna se det, ett grepp som inte en ovan person kanske bör utföra då det finns en liten men ändock risk för att du kan skada ögat om du gör det på fel sätt.
RF behöver inte vara relaterat till övervikt och fetma. Det har upptäckts hos normalviktiga hamstrar också. Fetma är dock en onödig faktor som kan öka risken för din dvärghamster att få RF, så detta är ett ytterligare skäl förutom diabetes att hålla strikt kontroll på vad du egentligen ger för mat till din dvärghamster.
Man har uppmärksammat att drabbade djur kan bli både aggressiva, troligtvis pga smärta, men även bli attackerade av burkompisen då det är naturligt att "stöta bort" ett sjukt djur från flocken. De kan även dra sig undan och gå från att alltid vara social och komma fram och vilja vara med till att mest hålla sig i sitt hus/vara nergrävd.
Avelsreglerna hos SHS är i dagsläget som följer: Drabbade djur avelsstoppas och även föräldradjuren, även fast de inte själva är drabbade eller har haft kullar med helt friska djur tidigare. Avelsstoppet gäller fr.o.m det datum som man upptäcker ett fall. Redan tidigare födda friska kullar berörs alltså inte. Inte heller friska kullsyskon till ett drabbat djur avelsstoppas, men man bör avla vidare med försiktighet på sådana djur samt ifall man säljer till avel till andra uppfödare, så är man skyldig att upplysa om att RF har upptäckts. Vidare är man skyldig att även meddela registratorer/styrelse och göra notering i stamboken. Det räcker alltså inte med att bara upplysa muntligt/gå ut på sin egen hemsida/socialamedier och berätta.
Snälla, GLÖM INTE DET! Det är väldigt viktigt att sådant här verkligen förs in i stamboken. Och det gäller inte bara RF, det gäller alla slags sjukdomar/defekter och ALLA ARTER! Det kommer nya uppfödare hela tiden som inte "hängt med" i diskussionen eller känner till sådant här. Det är viktigt att vi samarbetar och hjälps åt. Alla uppfödare drabbas av något "elände" förr eller senare, bara man hållit på tillräckligt länge, och det är också något man bör veta innan man startar igång en uppfödning, att allt är inte solsken och gull med söta hamsterungar - det är hårt arbete, om du är seriös och inte en "backyard breeder", som de uppfödare kallas som inte bryr sig om att vara med i någon förening, föra stambok, delta på utställningar och andra event och hålla sig ajour med läget i "hamstervärlden".
Vad gör man då ifall ens hamster drabbats av RF? I dagsläget finns inga botemedel. Sjukdomen accelererar olika fort och man bör vara uppmärksam på sin hamsters mående och ha i åtanke att hamstrar är bytesdjur som är duktiga på att dölja sin smärta. Till sist är det avlivning som gäller för att inte djuret ska lida. Det finns djur så unga som 3 månader som drabbats såväl som äldre djur. Det är därför man inte bör avla förrän hamstern är minst 6 månader gammal och man bör heller inte göra om exakt samma kombination, eftersom detta minskar den genetiska variationen i populationen.
Inspelning av mötet samt en skriftlig sammanfattning av RF-mötet finns på Svenska Hamstersällskapets medlemssida på Facebook. SHS fortsätter med sin forskning om RF och kommer att uppdatera löpande. Det kommer bl.a att visas bilder både på drabbade djur och hur det ser ut på friska djur, eftersom alla dvärghamstrar har en körtel i ögat som har misstagits av ovana för RF, samt exakt hur man inspekterar ögonen.
Slutligen vill jag tacka Maria Nordqvist, Miamorcitas, för lånet av bilderna på drabbade djur med RF i detta blogginlägg.
Comments