top of page
Boxmetoden
HofS Genie2_edited.jpg

Att tämja sin hamster: boxträning

av Tina Rosendahl, HofS - Hamsters of Sweden ©

Jag tänkte skriva lite mer om ”boxträning”, eller transportlådemetoden, som den även kallas.

Denna metod går ut på att din hamster ska vänja sig vid dig, din lukt och att du inte är "farlig".

Metoden lär även hamstern att inte enbart förknippa händer med något som kommer ner i buren och ska ta upp hamstern.

Metoden går utmärkt att använda parallellt med "gå i handen"/walk-in-hand-metoden.

Du har helt enkelt en transportlåda eller en annan liten låda eller kartong som inte är alltför lätt för hamstern att klättra ur, där du placerar hamstern och sedan låter din hand vila på botten.

Det är alltså viktigt att lådan inte är alltför stor, för poängen är att din hand och arm ska ta upp en stor del av lådan så att hamstern nästan oundvikligen kommer i kontakt med dig när den rör sig i boxen/lådan.

Det kan vara frestande att försöka klappa hamstern, men poängen med denna metod är att all kontakt ska ske på hamsterns villkor och att ingenting ska hända ifall den går över din hand, nosar eller klättrar på dig.

Så låt bara handen vara helt stilla i transportboxen och sätt dig gärna framför tv:n eller något liknande, eftersom det kan kännas rätt långtråkigt att bara sitta helt stilla.

Kupa gärna din hand som ett litet bo (gärna vid ett hörn) eller tunnel, så att hamstern lockas att krypa under den. På så vis lär den sig att din hand betyder trygghet.

 

Observera att det är viktigt att inte stänga/tränga in hamstern på något vis, utan den ska lätt kunna krypa in och ut som den vill.

Första veckan kör man korta pass på 5-10 minuter. Andra veckan börjar man utöka tiden och tredje veckan kan man börja vänja hamstern vid att man faktiskt rör den också.

Obs: detta är ungefärliga tider eftersom en del hamstrar förstår snabbare än andra , men stressa inte din hamster genom att rusa igenom stegen för fort då det kan få motsatt effekt och fördröja ditt arbete, för det är en process som måste få ta tid för att befästas.

Avsluta alltid en övning när det går bra! Det gäller alltså att ha tålamod och inte ge upp för lätt eller att hålla på för länge, så att hamstern tröttnar.

När du börjar röra vid hamstern, klappa/stryk den då på sidan och gärna när den är i närheten av dig. Inte rakt uppifrån, vilket kan upplevas som ett hot av hamstern (tänk rovfåglar som kommer från ovan och fångar sitt byte aka hamstern). Märker man att hamstern tycker det är obehagligt så backar man lite. Var uppmärksam på hamsterns kroppsspråk.

Det är naturligt att hamstern ev. rycker till lite första gången/gångerna du vidrör den, men behåll ditt lugn och var försiktig utan att själv vara tveksam och ”ryckig” i ditt kroppsspråk och fortsätt efter en liten stund. Ifall hamstern fortfarande är märkbart illa berörd, så ”backar” du och fortsätter att bara ha handen i buren, och så fortsätter du träningen på detta sätt.

Ha gärna en långärmad t-shirt eller tröja på dig, så att även hamstern kan klättra upp på dig för att komma ur den trista lådan. När den kommit en bit så tar du den odramatiskt med den andra handen och ”plockar” ner den i lådan igen. Efter en stund kommer den säkert försöka igen, och då repeterar du bara förfarandet.

Detta kommer att lära hamstern att bli ”plockad” och hanterad och den kan också lära sig att klättra upp på din arm, så att när du sedan stoppar ner din arm i den vanliga buren så kommer den frivilligt och klättrar upp i din hand/på din arm. En del hamstrar lär sig dock aldrig detta och det är också helt okej.

FAQ:

Varför ha en särskild box? Varför inte bara stoppa ner handen på samma sätt i den vanliga buren?

Det finns flera skäl till att inte stoppa ner handen i den vanliga buren.

De två främsta är:

1: Din hamsters bur ska vara bra mycket större än den låda jag förespråkar att man använder vid denna metod. I den vanliga buren kommer inte hamstern att behöva komma i kontakt med dig, utan kan gå in och lägga sig och fortsätta sova vidare i sitt hus, gräva ner sig eller gå och springa i sitt hjul och låtsas som att du inte finns.

2: Även om guldhamstrar inte vaktar revir på samma sätt som vissa arter av dvärghamstrar, så finns det alltid undantag.

Jag anser dessutom att buren ska vara hamsterns trygghet och att den ska känna sig säker i den. Därför förespråkar jag att all träning/socialisering med hamstern sker utanför buren.

Det är onödigt att provocera sin hamster. En osäker/rädd hamster har även lättare att ta till försvar/aggression när det inte går att fly från problemet och vi vill inte trigga detta.

Men provocerar/”triggar” jag inte min hamster genom boxträning då?

Både ja och nej. Ett visst mått av provokation är nödvändig för att nå resultat, lite typ som KBT för oss människor. En viktig princip vid KBT-behandling är ju att man ska våga utsätta sig för det man är rädd för, gradvis i små steg, för att på så vis bryta undvikandebeteendet.

När man exponeras för det man är rädd för på ett positivt sätt, bygger man upp ett ”säkerhetsminne” och minskar på så sätt sin rädsla. Box-metoden är tänkt att funka på typ samma sätt för din hamster. Men det är alltså viktigt att "provocera" på rätt sätt.

Jag har köpt min hamster från en seriös uppfödare, borde den inte redan vara tam då?

Om du köpt din hamster som en 5-veckors unge, innebär detta att din uppfödare har haft tre veckor på sig att tamhetsträna din hamster (man rör inte guldhamsterungar innan de fyllt två veckor och öppnat ögonen). Träningen är alltså påbörjad men inte befäst ännu. Det är din uppgift som hamsterägare.

 

Dessutom påverkar en flytt hamstrar olika och man kan inte förutspå hur en hamster ska reagera. Så även om en hamsterunge är handtam hos sin uppfödare innebär den inte att den är det i sitt nya hem, där det är främmande lukter och nya människor den ska lära känna. För vissa går det hur smidigt som helst medan andra är mer känsliga och tar illa vid sig av flytten - precis som vi människor är individuella.

Ska jag lägga mat/godis i handen så att hamstern lättare lockas att ta kontakt med mig?

Nej. Jag förordar att man ska tämja sin hamster UTAN godis eller mat. Det är lätt att hamstern börjar förknippa dig/dina händer med mat eller godis och de kan då få en felaktig förväntan samt börja nafsa eller t.o.m bitas.

När din hamster väl ÄR tam, är det inget som hindrar att du då och då – dock inte varje gång ni umgås – ger den lite godis/mat från din hand.

Och nej, alla hamstrar börjar inte nafsa pga att de fått mat från händerna innan den var tam, men du kan aldrig förutspå vilken hamster som kommer eller inte kommer göra det, så varför chansa bara för att du tycker att det är gulligt eller tycker att det är en genväg till att få din hamster tam?

Jag har sett/läst att man kan sitta i ett badkar och umgås med sin hamster - är det bättre eller sämre än bpxträning?

Jag hade personligen börjat med boxträningen, eftersom lådan är mindre än ett badkar och därefter hade jag gått över till badkaret. Det är inget fel att låta hamstern springa med dig i badkaret, men det är en större och öppen yta och kan vara mer skrämmande för din hamster även om dina ben kanske upptar stor del av badkaret.

Det är även svårare för dig att på ett naturligt och subtilt sätt nå din hamster ifall den enbart håller sig vid dina fötter, därav att jag skulle börja med boxen.

Jag har köpt min hamster från en zoo-affär - kommer jag aldrig att få den tam?

Jodå, det går att få zooaffärshamstrar lika tama med samma metoder som hamstrar från uppfödare - ibland kan det ta lite längre tid bara. Men det är som sagt väldigt individuellt från hamster till hamster hur lång tid det tar att få sin hamster tam. Vissa hamstrar kan vara väldiga "drama queens" och utvecklas sent medan andra är mer framåt och lättlärda.

Den största anledningen till varför man förordar att inte köpa hamster från en zooaffär utan från en uppfödare som registrerar sina hamstrar i någon av föreningarna - det finns även många oseriösa "privata" uppfödare - är en zooaffärshamsters "fabriksuppväxt" och att grossisterna som tillhandahåller zoohamstrar inte aktivt jobbar med sin avel för att få fram trevliga och friska hamstrar.

Min hamster är en omplaceringshamster - funkar metoden på den?

Ja, den funkar på alla hamstrar i alla åldrar. Omplaceringshamstrar kan ju vara allt ifrån väldigt välhanterade hamstrar till en hamster som blivit "bortglömd" eller rentav misskött. Oavsett så behöver alla hamstrar tid på sig att anpassa sig till en ny miljö och nya människor.

Hur länge ska jag hålla på med boxmetoden?

Det är väldigt individuellt och går inte att svara på. Se tidsplan ovan som en "guide" för de olika stegen i boxmetoden. Lita på din egen intuition.

Tänk även på att hamstern kommer in i en tonårsperiod när den är 6-8 v och då kan man ibland få ”börja om” med tamhetsträningen tills hormonerna har stabiliserat sig.

Jag räknar själv inte med att tamhetsträningen är befäst förrän de är runt halvåret.

Slutligen, detta är en av de metoder som vi själva använder med gott resultat och förordar, helst i kombination med ”walk-in-hand”. Kanske passar den inte dig av olika anledningar. Använd den då inte.

Jag har skrivit denna artikel för att underlätta tamhetsträning av hamster då det är ett ämne det är svårt att hitta fakta om. Vilken metod man än använder vid sin tamhetsträning så bör man låta det få ta tid och inte testa nya metoder på löpande band, om det inte är metoder som kompletterar varandra som boxträning och walk-in-hand.

Många förespråkar godisbelöning, vilket jag själv förklarat ovan varför jag personligen är emot, eller att man ska ha handen i buren och låta hamstern själv ta kontakt helt på egna villkor, vilket jag också förklarat varför jag personligen inte gör. Men funkar det för dig och din hamster – stort grattis!

På många forum kan man läsa om s k ”spökhamstrar”, dvs hamstrar som lever sina liv helt utan kontakt med sin människa och där ägaren ser den väldigt sällan men vet att den lever för att maten försvinner, typ.

Personligen tror jag att det i 90% av fallen ”spökhamstrar” handlar om att man som ägare är osäker på hur man ska hantera sin hamster, kanske t o m är lite rädd för sin hamster eller har en lite felriktad välvilja i att inte vilja ”tränga sig på” sin hamster. Ibland kan det även handla om att man helt enkelt inte haft tålamod/tid/ork att träna den regelbundet och "gett upp". Eller en kombination av allt ovan.

Det är viktigt att komma ihåg att en guldhamster är ett solitärt djur till skillnad från en hund, som - även om vissa hundindivider också kan vara rädda/skygga – rätt snabbt kommer att _vilja_ ha kontakt med oss människor eller iaf sin närmsta familj.

En hamster är inte ”social”. Den kan vara mer eller mindre nyfiken och/eller riskbenägen.

På samma sätt som det är ”inbyggt” genetiskt på en hund att vilja vara en del i en flock och umgås med oss människor, så är det genetiskt att en guldhamster inte har något behov av att umgås ens med artfränder (i annat syfte än reproduktion vid särskilda tidpunkter).

 

Detta är något vi aktivt måste lära hamstrar, att vi människor är trevliga och ”bra att ha”.

Det är även genetiskt inprogrammerat att en hamster ”rycker till”, är ”rädd”/skygg för plötsliga rörelser eller ljud då de även är bytesdjur. Detta betyder oftast inte att just din hamster är ”onormalt” rädd eller skygg, utan bara att den har en sund överlevnadsinstinkt. Detta är något som hamstern med tiden lär sig hantera.

Så varför inte bara låta din hamster ”vara sig själv”? Är inte det, det absolut sjystaste? Inte enligt mig. Som djurägare har du faktiskt ett juridiskt ansvar för att se till att ditt djur mår bra.

 

Det innebär inte bara att släppa ner den i en superstor bur med massa ”naturlig” inredning och ge den mat och vatten. Man måste även göra regelbundna hälsokontroller av sin hamster; känna igenom kroppen efter knölar, sår eller andra konstigheter, se till att ögonen inte fått någon inflammation, att tänderna inte är för långa, växer fel eller har gått av och behöver åtgärdas eller ifall klorna behöver klippas. Detta är svårt ifall hamstern inte går att hantera utan blir hysteriskt rädd varje gång.

Det är faktiskt väldigt osjysst att det behöver innebära ett stressmoment för din hamster varje gång den blir hanterad och man bör i möjligaste mån undvika detta. Kanske inträffar något i framtiden som gör att din hamster måste få medicinsk behandling. Då är det en stor fördel att ha en tam hamster, det kan t.o.m vara livsavgörande att det går att medicinera en hamster istället för att låta avliva den då det är det minst traumatiska för den.

Sedan finns det såklart i enstaka fall s k spökhamstrar, men även dessa måste få ett visst mått av träning och socialisering.

Lycka till!

bottom of page