Aka: "Batman"
Född: 2020-08-06
Färg: Svart
Hårlag: Korthår
Vikt: 179 g (2020-10-17)
Utställning: SHS: kvalitet-1+cert SM 2020
Övrigt: Supermysig hamster som är väldigt snäll, älskar sitt hjul och soffaäventyr. Kan somna i handen. Favoritmat: Broccoli och alfalfagroddar
Välkommen till HofS - Hamsters of Sweden!
Pälsvård för långhåriga hamstrar
Hur man sköter pälsen på en långhårshamster
Text & bild: Tina Rosendahl © HofS Hamsters of Sweden
Långhåriga hamstrar kan vara olika mycket långhåriga. En hona har oftast en väldigt lättskött päls som vuxen. Den är lite mer fluffig än en korthårig hamster samt har s k ”hontofsar”, dvs två tofsar av längre päls på baken, vid doftkörtlarna samt bakom öronen.
En långhårig hane kan ha allt ifrån ”honpäls” till 10-poängs-utställningspäls, d v s lång päls över hela kroppen, även uppe på ryggen. Det vanligaste är dock att hanar har en s k ”kjol” av päls samt mer behåring bakom öronen.
Har du förresten hört begreppet ”Teddy-hamster”? Detta är hittepå från zooaffärer eller oseriösa uppfödare som vill sälja ”gulliga hamstrar”.
Guldhamstern (på engelska Syrian hamster) finns som korthårig, långhårig, rex (lockig päls) och satin (extra glansig päls). En guldhamster är alltid antingen korthårig eller långhårig, men kan sedan även vara satin och/eller rex.
Många tror att man måste borsta sin långhåriga hamster varje dag och att det är förfärligt tidskrävande, men faktum är att du helst inte ska borsta den alls. När du borstar hamstern sliter du nämligen på pälsen och en sliten päls bildar lättare tovor och det hela blir en ond cirkel.
Du bör dock kolla igenom pälsen dagligen, så att det inte bildats någon tova eller så att du ser och direkt kan plocka bort något skräp som fastnat, så att det inte längre fram bildar en tova och naturligtvis reder man ut ev. tovor så snart de uppstått.
Tovor är nämligen irriterande för hamstern och den kan slita bort tovan själv. I vissa fall händer det t.o.m att långhåriga hamstrar får allvarlig förstoppning pga att den fått i sig sitt egna hår och det orsakar stopp i tarmarna, som – om det inte åtgärdas – kan orsaka att hamstern dör i värsta fall.
BRA BOTTENSTRÖ
A och O för långhåriga hamstrar är ett bra bottenströ. Enligt mig själv finns inget bättre strö på marknaden för långhåriga hamstrar än Millamore Premium, men även Nicko alspån funkar fint. Obs: Ej "Allspan" - detta är spån av s k "softwood", som man bör undvika helt.
Övrigt strö fastnar lättare i pälsen och skapar tovor. Särskilt det populära pappersströet Carefresh är rena döden för rejäl långhårspäls och skapar snabbt dreads. Det är även min uppfattning om Toa-Lätt, som f ö är ett rätt hårt och otrevligt material för en hamster att gå på/i över huvud taget.
Fast alspån och Millamore är inte så bra att gräva i, brukar vissa påpeka. Jo, det går faktiskt utmärkt för hamstrarna att gräva i det och de brukar även uppskatta att gräva i det, i alla fall i Millamore, som är mjukare och dammfritt. Men vare sig Millamore eller alspån håller däremot gångar särskilt bra - det är helt korrekt.
Ifall du blandar i mjukt ängshö eller rivet toapapper håller gångarna bättre. Å andra sidan är gånggrävning, enligt min erfarenhet, inte lika viktigt för mina guldhamstrar som för t ex mina dvärghamstrar. Även de yngre guldarna tycker bättre om att gräva än de äldre.
Guldarna verkar nöjda med sina färdiga papperstunnlar och nergrävda hus, om de ens vill vara nedgrävda. En stor majoritet sover hellre bakom sina hus i en hörna ordnad med massa rivet toapapper.
Och – intressanta fakta som få känner till – i det vilda så brukar inte hamstrar gräva sina gångar själva, utan de brukar överta gångar grävda av andra djur!
Observera att jag inte säger att bygga tunnlar är en dålig sysselsättning, men det är inte det enda eller den viktigaste sysselsättningen för en hamster - det finns som sagt många andra sätt att sysselsätta sin hamster på än just grävning.
Visst går det utmärkt att klippa ner sin långhåriga hamster, men då kanske man istället bör köpa en korthårig hamster direkt eller satsa på en hona, som har en mer lättskött långhårspäls som inte är lika känslig för vilket bottenströ man använder sig av.
Givetvis så funkar alla bottenströer även för dåligt behårade långhårshanar, men denna artikel är främst skriven för de som har rikligt behårade långhårshamstrar och vill behålla sin hamsters fina päls.
BRA FODER
Alla hamstrar ska ha ett bra foder, men jag har märkt att långhåriga hamstrar kräver lite mer näringsrik kost, kanske för att långhårspälsen kräver mer. Detta gäller särskilt under uppväxten.
Vitaminer och näringsämnen som sägs vara viktiga för päls och hud:
A-vitamin (finns i sötpotatis, morötter, melon och mörka bladgrönsaker), Vitamin B12 (nötter, grönsaker, kött och fisk), biotin (benämns även som vitamin B7, finns i bl.a ägg, solrosfrön, lax, jordnötter), Vitamin C (nypon, paprika, grönkål), Vitamin D (lax, ägg), vitamin E (mandel, solrosfrö, röd paprika och broccoli), zink (frön och nötter, baljväxt, kött och fisk), Selen, Kiseldioxid, Folsyra, Vitamin B5, jod, vitamin B2, B3.
När man ser sammanställningen ovan så stärker det bara den gamla tesen om att det bästa är att ge hamstern lite av varje att äta, för att den ska få i sig så heltäckande som möjligt.
Själv har jag samma foder som till mina korthår, vilket består av ett bra torrfoder, som sedan kompletteras med fröblandning för sysselsättning samt färskfoder som komplement 2-3 ggr/veckan och då med inriktning på mer näringsrik sådan.
Jag undviker att ge stora mängder gurka och sallad och dylikt, som mest består av vatten och tomma kalorier och som i det långa loppet kan orsaka näringsbrist. Sedan blandar jag ner lite olja, t ex vetegroddsolja, i färskmaten så att hud och päls håller sig i form inifrån.
SCHAMPO & BALSAM
Nej! Hamstrar ska inte bada, förutom i sitt sandbad. Vissa använder sig av kattströ eller s.k ”easy scoop litter” - vilket i princip är kattsand, bara dyrare - och man ska tänka på att sådan sand är mer uttorkande för hamsterns päls och hud än t.ex chinchilla-sand.
Använd inte heller s k balsamsprej på hamsterns tovor och tro att det funkar. Det riskerar snarare att bara skapa ännu fler och större tovor, dessutom är det inte särskilt nyttigt för hamstern att slicka i sig de artificiella ämnena när den tvättar sig.
TANDBORSTE TILL PÄLSEN?
På olika hamsterforum brukar man tipsa om att borsta hamstern med en tandborste eller s k babyhårborste. Det kan vara en trevlig sysselsättning och massage för din korthåriga hamster. För den långhåriga hamstern gör tandborsten inget mer än att slita på pälsen i onödan.
Handen på hjärtat, tror du verkligen att det går att borsta eller reda ut en tova med en tandborste? Och vad gör en sliten päls? Just det, den tovar sig lättare.
Så skippa allt vad borstar och kardor heter. Satsa istället på en bra, tät metallkam som är bra på att både reda ut tovor och kamma bort skräp. Den brukar finnas på smådjursavdelningen eller t.ex på kattavdelningen.
REDA UT TOVOR
Som jag skrivit tidigare så är det bästa att ta bort skräp etc direkt och att då använda fingrarna. Men har det redan uppstått en tova, kan man behöva ta hjälp av en stålkam.
Man håller då innanför tovan närmast huden och håller emot, samtidigt som man till en början använder endast en kam-tand, som man lirkar in i tovan och försiktigt drar ut hårstrå för hårstrå och därefter använder större del av kammen.
Ibland är tovan bara alltför trasslig och kan t.o.m ha bildat en ”matta” och det bästa är att klippa bort den. Var försiktig så att du inte klipper i hamsters hud. När du drar ut pälsen, drar du ju nämligen ut huden också en bit.
Tycker man att det är läskigt och/eller har en lite sprattlig hamster kan man föra in kammen närmast huden och klippa ”ovanför” kammen, så är man säker på att inte råka klippa i huden, även om hamstern skulle göra ett oväntat ryck.
PÄLSEN VÄXER OLIKA
De tre vanligaste varianterna:
1: Lång och fin päls som 8-veckorsungar, Pälsen ”peakar” runt 5-6 månaders ålder, men ”försvinner” sedan sakta när de blir vuxna.
2: Andra har rätt klen behåring som unga och klassas som ”dåliga långhår”, för att sedan skjuta fart när hamstern blir äldre, runt 1-1,5 år.
3: Den tredje kategorin har päls som ”växlar” i cykler mellan att vara bra, den ”tappar” pälsen och att den sedan växer tillbaka igen.
Men givetvis finns det även alla varianter och kombinationer där emellan. Man ska även vara beredd på att pälsen har en period då den lättare tovar sig, runt 5-6 månaders ålder när hamstern byter till vuxenpäls. Då kan tovor uppstå på bara några timmar och man får ägna lite mer tid åt pälsvård och att hålla koll.
Men håll ut! Det brukar bli bättre, i alla fall om man inte sliter för mycket på pälsen, har ett bra bottenströ och ser till att hamstern får bra och näringsriktig mat.
Lycka till!