Aka: "Batman"
Född: 2020-08-06
Färg: Svart
Hårlag: Korthår
Vikt: 179 g (2020-10-17)
Utställning: SHS: kvalitet-1+cert SM 2020
Övrigt: Supermysig hamster som är väldigt snäll, älskar sitt hjul och soffaäventyr. Kan somna i handen. Favoritmat: Broccoli och alfalfagroddar
Välkommen till HofS - Hamsters of Sweden!
Hamsterspråk & -beteenden – en guide
”Bits”
Det finns ett flertal anledningar till att en hamster bits. Det kan antingen bero på att dina fingrar luktar mat, att din hamster har ont, att din hamster är rädd/aggressiv, vilket den kan bli ifall den väcks hastigt, störs i tid och otid, försvarar sitt revir eller ifall du håller i den för hårt/den känner sig ”fångad”/trängd. Hastiga rörelser och höga rop betyder fara för en hamster, vilket man bör ha i åtanke när man hanterar sin hamster.
När det kommer till Campbells kan bitande av fingrar/händer i buren vara ett naturligt beteende för att den vill hävda sitt revir. Den kan börja med detta iom med att den blivit könsmogen eller kanske blivit störd ofta. Skulle hamstern börja ”vakta revir” i buren, så brukar de allra flesta ändå vara snälla när de väl har kommit ut ur buren och då kan man plocka upp hamstern i en kopp, toarulle eller liknande, så undviker man onödiga konflikter.
”Byta bo”
Det är helt normalt att din hamster ibland flyttar ut från sitt hus och bestämmer sig för att bo någon annanstans. Skulle den göra det väldigt ofta, flera gånger i veckan, kan det vara ett tecken på att din hamster känner sig stressad och du ska kanske se över din hantering och/eller placering av hamsterns bur.
”Hackar tänder”
En hamster som hackar tänder vill vara ifred! Man kan likna ”hackandet” vid en hund som morrar, först morrar den för att varna och sedan biter den, så försök aldrig ta upp en hamster som hackar tänder! Till skillnad från t.ex tamråttor som "knastrar" med tänderna då den myser och trivs med tillvaron, så betyder alltså detta raka motsatsen då det kommer till guldhamstrar.
”Hoppar”
Om din hamster hoppar i buren (ofta längs med burväggarna) kan den vara understimulerad. Erbjud gärna hamstern fler leksaker eller plocka ut den ur buren oftare. Om din hamster står och hoppar på samma plats kan det bero på stress (stereotypt beteende).
”Piper”
En del hamstrar "pratar". Oftast hör man ingenting från hamstern förutom då den springer i hjulet, dricker vatten eller gnager på något. Vissa hamstrar är dock väldigt ”pratglada”, framför allt då de är ute och springer i rasthagen eller liknande. Då piper de lite för sig själva, en del lite då och då medan andra har långa ”diskussioner”. Detta är ett naturligt beteende och behöver inte betyda att hamstern har ont eller liknande. En hamster som har ont piper troligtvis inte då den bara är ute och springer utan kanske snarare vid hantering.
”Platt mot marken”
En hamster som kommer på en väldigt öppen yta utan några gömställen rör sig ofta platt mot marken med öronen bakåt för att göra sig så osynlig som möjligt för eventuella faror/rovdjur. Genom att trycka sig mot marken med öronen bakåt gör sig hamstern så liten och osynlig som möjligt för olika faror (rovdjur). På detta sätt ser man ganska fort om en hamster känner sig osäker och tycker att platsen den hamnat på är läskig eller otäck.
En hamster kan göra sig ordentligt platt och är oerhört viga och kan på detta sätt lätt ta sig under ett skåp eller en byrå, så man bör se till att hamstersäkra sitt rum genom att även kolla under t ex köksskåp, byråer eller garderober - där det ofta kan finnas en öppning under sockeln in under skåpet som är lätt att missa - innan man släpper ut hamstern så att den får springa av sig.
”Skriker”
En guldhamster som skriker är rädd. Dvärghamstrar som går ihop med en artfrände (kompis) kan ge ifrån sig lite olika pip och skrik ibland, vilket är deras sätt att kommunicera med varandra. Ett skrik brukar kombineras med att hamstern slänger sig på rygg eller springer iväg. Skriker hamstern när du vill ta upp den, betyder det att den är rädd och då bör man inte tvinga den utan istället låta hamstern vara och börja om lite från början med hanteringsträning tills den är tryggare. Hamsterungar kan ha lättare för att skrika och de kan även skrika/pipa i sömnen då de drömmer. Även guldhamstrar ur färgkategorin ”gul” kan ibland vara ”drama queens” och skrika ”för säkerhets skull”.
”Slickar”
En hamster som slickar "luktar av" sin omgivning. Detta sker oftast då en hane känner lukten av en brunstig hona eller om hamstern känner doften av mat från dina fingrar.
”Slänger sig på rygg”
En hamster som slänger/lägger sig på rygg är rädd. En hamster som lägger/kastar sig på rygg kan även vara redo att bitas för att försvara sig. Det är inte ovanligt att hamstern skriker till innan den kastar sig på rygg men den behöver inte göra det. Låt hamstern vara och prata lugnande med den.
”Springer på samma ställe fram och tillbaka”
Främst dvärghamstrar har detta beteende, bl.a Roborovski. Den kan vara understimulerad, så erbjud gärna fler leksaker eller möblera om i buren så att hamstern får någonting annat att tänka på. Slutar den inte med sitt beteende är hamstern extra lättstressad (stereotypt beteende) och behöver ha buren placerad på ett lugnt område i hemmet.
”Stargazing” (hamstern gör bakåtvolter)
Detta är ett stereotypt beteende som främst uppvisas hos dvärghamstrar, särskilt roborovskis, och kan ha flera olika orsaker. Hamstern ”flippar” bakåt (på engelska kallas fenomenet ”stargazing”, vilket kommer från att det ser ut som att hamstern ”tittar på stjärnorna” och böjer sig så långt bakåt att den ramlar/det ser ut som att den gör en volt. Detta sker upprepade gånger och för den oinsatte kan det se ”roligt” ut. I bästa fall är det ett stereotypt beteende som kan lösas genom mer aktivering eller orsakas av en öroninfektion som veterinären kan skriva ut medicin mot. Det kan även vara en genetisk sjukdom, en svullnad på hjärnan eller en tumör som orsakar det. Beteendet kan utlösas av stress och buren bör därför placeras på en lugn plats i hemmet. Ibland är det bästa för hamstern att få somna in.
"Stelnar”
Hamstrar har en tendens att kunna stelna till och stå alldeles stilla en kort stund, de liksom "fryser till" mitt i en rörelse och stirrar bara rakt fram ut i intet. Förmodligen lyssnar/vädrar de efter faror och gör sig beredda på att fly om de skulle upptäcka något.
Det är inget farligt beteende, även om det kan se ut som att hamstern "försvinner" i blicken, De springer snart omkring igen som om ingenting har hänt. Låt dock hamstern ”komma ur” frysningen innan du rör den, eftersom det annars finns risk för att den blir rädd och kanske bits.
Är det en guldhona som "stelnar" till och står/ligger alldeles stilla med svansen rakt upp och bakdelen lite höjd, speciellt om du klappar den där, beror det förmodligen på att den är brunstig och vill träffa en snygg hamsterkille :-D
”Stryker sig mot saker”
Hamstern stryker sig mot saker och inredning för att markera sitt revir med doftkörtlarna. Guldhamstrars doftkörtlar sitter ungefär vid ”höfterna” på vardera sida. Dvärghamstrars doftkörtel (de har bara en) sitter däremot mitt på magen, så när de revirmarkerar stryker de helt enkelt magen mot marken.
”Stå på bakbenen”
Det finns olika situationer när hamstern ställer sig på bakbenen, så här får man tolka beteendet utifrån situation och art. Ofta är det av nyfikenhet, för att lyssna och läsa av omgivningen, eller för att komma upp till sin ägare (för att sedan kunna springa vidare 😉 ). Att ställa sig på bakbenen kan också vara en varningssignal där hamstern försöker göra sig så stor och "farlig" som möjligt. Två guldhamstrar som möts kan ställa sig på bakbenen för att försöka skrämma bort den andra. Fungerar inte varningen kan de istället ryka ihop och börja slåss. Kinesiska dvärghamstrar brukar dock inte stå på bakbenen vare sig för att speja eller slåss. De smyger under spånet och kommer det in någon på deras revir, så smyger de upp bakifrån och luktar, som hundar, och sedan smäller det bara och blir ett s k ”bollslagsmål” på liv och död.
”Stå stilla med svansen rakt upp”
Detta är ett beteende som främst guldhamsterhonor har. Det är ett tecken på att honan brunstar hos guldhamstrar. Oftast uppkommer beteendet då du klappar din hamster över ryggen och honan ”ställer upp sig” med svansen rätt upp. Det kan även lukta lite annorlunda eller ”fränt” från hamstern. En hona som brunstar kan även stryka sig mot omgivningen för att sprida sin doft för att locka till sig en hane. Guldhonor brunstar i regel var fjärde dag och det är under högbrunsten hon ställer upp sig så här och det är bara då som hon är mottaglig för en hane. Svansen rakt upp kan dock även betyda att hamstern är jätterädd. Om det är en dvärghamster handlar det inte om brunst utan att dvärghamstern är lite rädd och osäker.
”Tömmer matskålen”
Ibland vill hamstern helt enkelt själv bestämma var i buren maten ska förvaras. Kolla försiktigt runt i hus och hålor och titta hur mycket mat den har i buren innan du fyller på med för mycket mat.
”Öronen bakåt”
Antingen är din guldhamster nyvaken eller så är den rädd/arg. Kinesiska dvärghamstrar är mestadels rädda när de har öronen bakåt och/eller vill bara synas så lite som möjligt.
”Öronen framåt”
Din hamster är alert, nyfiken och redo.
Saknar du ett beteende som din hamster uppvisar som du undrar över och som inte finns beskrivet här? Kontakta oss via DM på Instagram eller PM på Facebook, så hjälper vi dig att tolka din hamsters beteende! :)