Aka: "Batman"
Född: 2020-08-06
Färg: Svart
Hårlag: Korthår
Vikt: 179 g (2020-10-17)
Utställning: SHS: kvalitet-1+cert SM 2020
Övrigt: Supermysig hamster som är väldigt snäll, älskar sitt hjul och soffaäventyr. Kan somna i handen. Favoritmat: Broccoli och alfalfagroddar
Välkommen till HofS - Hamsters of Sweden!
Hamsterskötsel & sjukdomar
Här kommer lite info om hur du sköter om din hamster och vad du behöver hålla koll på.
Ifall di hamster blir akut sjuk/skadad rekommenderar vi att du vänder dig direkt till en exotic-veterinär som är specialist på hamstrar, vilket inte alla veterinärer är. Du hittar en lista över bra veterinärer på SHS hemsida; HÄR
Buren
Sandbadet bör tömmas varannan till var tredje dag samtidigt diskar du ur vattenflaskor och matskål. Gammal färskmat plockas bort dagligen och du ger även färskt vatten samtidigt. Ungefär var tredje-femte vecka bör allt bottenmaterial bytas ut och bur och inredning rengöras med såpa/Yes diskmedel. Några gånger per år "bakar" vi även våra träsaker i ugn på 100 grader i 10-15 minuter i flera omgångar samt fryser våra plastsaker i minst 48 timmar för att förebygga ohyra. Vid dessa tillfällen rengör vi även bur och inredning med Virkon, vilket tar död på bakterier, virus och mögel - dock INTE kvalster. Tänk på att vara försiktig ifall du köper begagnade hamstersaker, särskilt ifall de är gjorda i trä!
Vissa hamstrar gillar att kissa i sitt hus - det är väldigt normalt, i det vilda har de flera olika "kamrar", där de har en kammare för att sova i, en för matförrådet, en för att kissa i etc, men hus har ju bara en kammare och ifall hamstern känner sig lite osäker - eller är lat - så kanske de inte orkar "gå ut" till toan. Man kan testa att sätta ett litet tak i kartong över sandbadet för att se om det förbättrar situationen. Ibland kissar de även i sina trähjul och detta gör att det kan lukta trots att buren i sig är rengjord.
Ifalll hamsterns träsaker har "kisslukt", så kan man testa att blanda 2,5 dl vitvinsvinäger och 2 matskedar bikarbonat, (dvs ca 40 g). Därefter applicerar du detta på de områden du vill rengöra. Låt verka i två timmar och skölj därefter med varmt vatten och låt torka luftigt innan du sätter tillbaka det i buren.
För att förebygga kan man lacka hamsterns trähjul och hus. Det går bra att använda Hammarlack och Rodipet har även en "säker lack" eller så kan man fråga i sin lokala färghandel om de har en färg som är fri från biocider, har låg lukt, är säker för människor, djur och växter, fri från lösningsmedel.
Hälsokontroll
Hälskontroll eller "visitation" är något du bör göra om inte dagligen, så minst varje vecka och det är något du passar på att göra när du ändå umgås med din hamster. Kortfattat kollar du igenom din hamster och ser så att ögonen inte rinner, tänderna ska vara gula och inte för långa, klorna ser bra ut, att pälsen är ren och fin och att hamstern i sig inte har några konstiga knölar (de får lätt tumörer och de kan utvecklas från en dag till en annan). Här kan du se Svenska Hamstersällskapets info-film om hur man går igenom sin hamster: hälsocheck av hamster Nedan har du mer info om några olika sjukdomar.
Första hjälpen till hamster
Det är alltid bra att ha vissa saker till hands då
· Emeraid Omnivore: finns att köpa hos vissa veterinärkliniker, t ex Animallogos Djurhälsa i Stockholm och är särskilt anpassat fodertillskott för omnivorer, som ju hamstrar är. Då det kan vara svårt att få tag på finns även Critical care, som finns att köpa på välsorterade zooaffärer eller online och är ett fodertillskott som är speciellt framtaget för växtätande djur som behöver komma igång att äta efter sjukdom eller operation. Kan även användas som stödmatning vid resor, om djuret är ovilligt att äta. Gnagarkunniga veterinärer rekommenderar att man alltid har Emeraid (eller Critical Care) hemma då det snabbt kan bli livshotande om små gnagare slutar äta helt.
· Pro-Kolin: Finns att köpa på apotek. Stoppar diarré och återställer tarmfloran. Man ger lite grann tre gånger om dagen i minst tre dagar. Obs! Är det en ung guldhamster kan man misstänka wet tail och då måste den snabbt in till veterinär!
· Koksaltlösning (engångspipetter ur hygienisk synpunkt), bra att ha om du t.ex behöver skölja sår eller ögon ifall den råkat få in skräp, damm etc från när den gräver i bottenströet eller för djupt i matskålen. Vanligt vatten kan svida och irritera ögonen.
· Väteperoxid – För att rengöra infekterade doftkörtlar, sår etc. Väteperoxiden tar effektivt bort bakterier (grampositiva och gramnegativa), virus, mikroorganismer, bakteriell biofilm, svampar, jäst, mögel och bakteriesporer.
· Alsollösning – för sårrengöring, dämpar svullnader, t ex vid blodutgjutning. Alsollösning är en lindrande lösning för huden som används vid t ex klåda vid insektsbett. Alsollösning har en rengörande, milt uttorkande och sammandragande effekt.
Jodopax då? Skippa det! Jodopax, tar död på alla bakterier, bra (dvs vävnader och nya celler som bildas) som dåliga, samt fördröjer läkningsprocessen. Jodopax är inte dåligt men det finns bättre alternativ – se ovan.
· Pincett
· Bomullspads
· Klotång/nagelsax
· Exner – Hjälper enligt tillverkaren mot löss, loppor, skabb, kvalster, pälsätare etc. Är ett ekologiskt, giftfritt & biologiskt nedbrytbart ohyremedel. Kan användas på nyfödda om så behövs!
Kväver all ohyra, loppor, löss, skabb o dyl. Vi rekommenderar dock att man alltid bör åka in till veterinär och artbestämma om man misstänker kvalster, så att du får rätt behandling till ditt djur.
Tänk på att även inredning, bur, övriga husdjur samt omgivning bör saneras och behandlas.
· Transportbox – Om du behöver ta din hamster/gerbil till veterinären.
· Akut-plan: Det kanske allra viktigaste är att i förväg göra upp en plan för hur man ska göra ifall det ”värsta inträffar”. Vilka veterinärer/djursjukhus (som helst är kunniga på hamster/gerbil) finns nära dig, vilka telefonnummer har dem, hur har de öppet, hur tar du dig dit, hur finansierar du din hamsters veterinärbesök? (Har du lagt undan pengar till detta eller har du tecknat försäkring?) Detta är frågor man inte vill behöva ödsla tid på ifall ens djur blivit akut sjuk och man gör bäst i att ha denna plan klar.
Hamstersjukdomar
Diabetes
Diabetes är relativt vanligt hos Campbells dvärghamster, men kan även uppvisas hos övriga dvärghamsterarter och även hos guldhamster, även om det är relativt sällsynt just för guld. Läs mer om det och glukostest här. Våra dvärghamstrar glukostestas (vilket felaktigt brukar benämnas att diabetestesta, vilket det krävs blodprov för) regelbundet.
Doftkörtlarna
Guldhamstrar har två doftkörlar placerade ungefär vid höfterna. Ju äldre hamstern blir, desto synligare brukar de bli. Doftkörtlarna är lite skrovliga och har mörkare pigment och det är helt naturligt. Ibland kan doftkörtlarna bli lite blöta, vilket oftast händer när de precis markerat revir - vilket är vad hamstern använder sina doftkörtlar till - eller när de är nyvakna. Dvärghamstrar har sin doftkörtel på magen. Den är mer framträdande hos hanar än honorna. Dvärghanars doftkörtel kan bli gulaktig och man bör rengöra dem då och då och även inför utställning, då man får sämre betyg för en hamster med kladdig doftkörtel. Det brukar oftast räcka med att man fuktar en bomullspad eller lite hushållspapper med ljummet vatten och torkar rent, men ibland kan doftkörteln bli infekterad och då bör man rengöra den med väteperoxidlösning alternativt uppsöka veterinär ifall det inte hjälper. Guldhamstrar får sällan problem med sina doftkörtlar.
Klor
Det är viktigt att se till att din hamsters klor inte blir för långa. För långa klor leder till att hamstern inte kan röra sig ordentligt och även riskerar att fastna och skada sig. För att motverka detta kan man se till att de får möjlighet att gräva och även får tillgång till en sten eller en tegelpanna att klättra på. Klorna slipas även när de springer i grova trähjul. (Nej, det är INTE en bra idé att sätta sandpapper inuti hjulet!! Som alltid: säkerställ att tunga inredningsdetaljer i din hamsters bur står direkt mot burgolvet, så att hamstern inte kan gräva sig under och klämmas ihjäl/skada sig eller att din hamster inte kan fastna bakom dem eller bli klämd mot väggen.
Det finns olika metoder att klippa klorna, vilket Svenska Hamstersällskapet lagt upp bra filmer på här: https://youtube.be/N64oVVuwAQo Inget sätt är mer rätt än något annat, utan man väljer det som man känner sig bekvämast med. Hamsterkloklippning kan vara rätt pyssligt och som klosax kan du använda allt från en vanlig nagelsax för människor till en specialklotång för smådjur - det är en smaksak vad man känner sig bekväm med.
Grunden för en lätt och smidig kloklippning är att du vant/vänjer din hamster vid hantering. Känner du dig superosäker, be din uppfödare, en veterinär eller en zooaffär som utför kloklipp att visa första eller några gånger! Ta hellre några klor åt gången än alla på en gång ifall din hamster (eller du) tycker att det är jobbigt.
Kindpåseframfall
Ibland kan hamsterns kindpåsar åka ut i samband med att de tömmer dem, särskilt ifall de hamstrat något kletigt såsom t ex ris eller något väldigt stort och/eller vasst.
Det är vanligt att en veterinär som inte är påläst om just hamstrar misstar den framfallna kindpåsen för en tumör. Många hamstrar avlivas därför pga felaktig diagnos.
En hamster kan självfallet ha en tumör i kindpåsen, men den brukar vara hård. En framfallen kindpåse brukar vara mjuk och många gånger är den vätskefylld.
Om kindpåsen ligger kvar utanför munnen kan kindpåsens slemhinna påverkas av exponeringen av luft, vilket kan leda till svullnad och inflammation i vävnaden. Detta kan både vara smärtsamt och innebära en infektionsrisk.
Man kan testa att själv massera/vända in kindpåsen i munnen igen med exempelvis en bomullstops som är fuktad med lite olja. Det brukar läka ut inom en vecka, något som veterinärer inte alltid vet. Hamstern kan ha bitit i kinden, så att det finns sår, men det är likvärdigt med när vi själva råkar bita oss i kinden.
Om åkomman återkommer eller det inte blir bra, så kan man behöva få antibiotika (Bactrim) utskriven av veterinär för att häva inflammationen i kinden. Det viktigaste är att få in kinden igen.
Får man inte in kindpåsen i munnen själv bör man uppsöka veterinär för hjälp snarast. Många gånger går det att rätta till en framfallen kindpåse på en hamster. Hamstern sövs så att veterinären kan peta tillbaka kindpåsen och sy fast den i kinden, för att den inte ska ramla ut med en gång igen.
I de fall då kindpåsen är för svullen eller påverkad för att masseras in i munhålan igen kan man istället amputera kindpåsen. En hamster klarar sig med en kindpåse när den lever i fångenskap. Oftast behöver man dock inte operera bort kindpåsen, även om veterinärer brukar vilja göra detta.
Man ska tänka på att detta är plågsamt för hamstern, något som veterinärer brukar använda som skäl till att amputera kindpåsen eller rentav avliva hamstern, men t.ex Metacam, som är antiinflammatoriskt och smärtstillande, kan hjälpa och det är viktigt att upplysa sin veterinär om detta alternativ.
Kvalster
Det finns olika sorters kvalster som är mer eller mindre farliga. Här kan du läsa mer om vilka åtgärder som ska vidtas ifall din hamster får röda hönskvalster eller tropiskt råttkvalster. VIKTIGT: Dröj inte med att uppsöka veterinär för att få medicin - din hamster kan dö!
Kön
Håll koll på din hamsters kön/bakdel. Om du ser mycket flytning från din honas kön i samband med ökad trötthet kan det tyda på livmoderinfektion, vilket beror på att t.ex bakterier kommit in, t ex i samband med en förlossning. Det behandlas med antibiotika som skrivs ut av en veterinär. Obehandlad livmoderinfektion kan leda till döden. Observera att honan kan få en måttlig flytning i samband med att hon brunstar, vilket hon gör var fjärde dag.
Ifall hamstern är blöt runt hela baken och har kletig avföring är det ett tecken på att den antingen har diarré (undvik att ge din hamster för mycket sallad och dylikt) eller sjukdomen wet tail - din hamster måste omedelbart till veterinär för att få vård, annars finns stor risk att den kan avlida. Dvärghamstrar kan inte få wet tail.
Wettail kan bero på felaktig utfodring, plötsliga foderbyten, trängsel eller annan stress. Sjukdomen drabbar oftast hamstrar i avvänjningsåldern, mellan tre till sex veckor gamla. Alla hamstrar oavsett ålder kan dock drabbas. Eftersom detta är den ålder då de flesta hamstrar säljs, är detta en vanlig sjukdom hos nyligen införskaffade djur.
Vid wettail får hamstern en vattnig diarré, blir kletig runt bakdelen, sköter inte pälsen, står hopkrupen, tappar aptiten, blir uttorkad, avmagrad och irriterad. I vissa fall ses blod från ändtarmen, och ibland tarmframfall. Det är en mycket allvarlig sjukdom som vanligen slutar med dödsfall efter en till sju dagars sjukdom. Ifall hamstern snabbt kommer in till veterinär och får behandling kan den klara sig!
Pung
Ifall du har en guldhamsterhane ska du veta att pungen kan vara rätt framträdande. Den ska INTE förväxlas med en tumör! ;-) (Det är faktiskt en väldigt vanlig fråga på hamsterforumen!) Under sommartid kan de "ploppa ut" pungen ännu mer just för att hålla den sval. Det är inte heller något fel och pungen kommer att återgå till normal storlek när det blir kallare.
Päls
Din korthåriga hamsters päls ska vara len och spänstig. Ifall du har en långhårig hamster, se över den dagligen så att ev. intrasslat bomaterial eller dylikt inte leder till stora tovor. Stora tovor är smärtsamt för din hamster!
Sköta en långhårig hamsterpäls
A och O i skötseln av en långhårig päls är att se över botten- och bomaterial. Care Fresh är rena "döden" för en långhårig hane, men kan i bästa fall funka ok för honor, som inte brukar ha så kraftigt behäng. Ibland passar det inte ens att ha rivet toapapper i boet. Då kan man ha mjukt ängshö eller Millamores bomaterial i trä. Till bottenmaterial rekommenderas alspån eller Millamore Premium.
Har en liten tova uppstått rekommenderas att du tar itu med den omedelbart, eftersom den bara kommer att växa sig större annars och i värsta fall filta ihop hela hamsterns bakdel. Använd en liten stålkam med täta tänder och håll emot pälsen vid rötterna, medan du försiktigt sätter in en eller två av kammens tänder i tovan och försöker reda ut den. Ibland kan den behöva klippas bort om tovan är kraftig. Jobba korta stunder med din hamster om den fått många tovor, för det är ganska jobbigt för den. Ta gärna hjälp av någon annan, så att en håller och en jobbar snabbt med tovan.
Ifall du måste klippa en tova är ett tips att sätta kammen "för" huden, så att inte ett ev. ryck som hamstern gör, gör så att man klipper fel och klipper hamstern i skinnet. Tänk på att huden "följer med ut"när du drar i pälsen, så dubbelkolla innan du klipper. Läs mer ingående här
Bad
En hamster ska absolut inte bada i vatten! De blir lätt förkylda och det är svårt att få en blöt hamster helt torr. Däremot ska man låta hamstern ha tillgång till sandbad med sand av god kvalitet.
Hamsterns hud
Håll uppsikt hur huden mår. Torr hud kan tyda på allt från att din hamster behöver mer fett i sin kost till att den behöver behandling för mjällkvalster. På vintern är det vanligt att hamsterns hud blir torrare precis som vår egen.
Åtgärder att testa ifall din hamster inte har påverkat allmäntillstånd:
* Byt ut det rivna toa-papperet till mjukt ängshö. Vissa toapapper är så superabsorberande att det torkar ut huden på känsliga hamstrar.
* Byt bottenmaterial - vissa hamstrar är känsliga för t ex vanligt kutterspån. Vi rekommenderar Millamore aspspån, som är dammfritt och bra för extra känsliga hamstrar.
* Ge några droppar laxolja i din hamsters färskmat, så att huden "smörjs" inifrån.
Pälslösa fläckar
För små ingångar till huset och att hamstern gnuggar sig mot inredningen kan leda till att din hamster får kala fläckar. Infektion med hårsäckskvalster (Demodex) kan vara en annan orsak. Demodex är en av de vanligaste infektiösa orsakerna till fläckvis håravfall och krustor hos hamster. Andra sjukdomar kan vara binjuretumör, sköldkörtelunderfunktion och kronisk njursvikt. Vissa av dessa sjukdomar kan behandlas, andra är icke behandlingsbara.
Demodex - hårsäckskvalster - är den vanligaste parasiten hos hamster. Kvalstret lever i hårfolliklarna och i vissa hudkörtlar. Deras närvaro leder till en torr fjällande hud samt förlust av päls, framför allt över ryggen och bakdelen. Sjukdomen är sällan ett problem i sig, men är ofta ett tecken på att djuret lider av en annan, kronisk sjukdom som sätter ner immunförsvaret.
Alla hamstrar med kvalster måste därför undersökas noga efter tecken på bakomliggande sjukdom. För att bekräfta förekomsten av kvalster måste man göra ett skrapprov från huden och undersöka detta i mikroskop. Kvalstren kan behandlas, men ofta finns det alltså en bakomliggande, ofta betydligt allvarligare, sjukdom som måste åtgärdas.
Observera att äldre hamstrar ofta bllir tunnhåriga och att detta är åldersrelaterat, vilket i sig kan bero på njurproblem eller dylikt. Man får då väga nyttan med att låta hamstern genomgå skrapprov och behandling hos veterinären kontra att leva ett ev. lite kortare liv med detta.
Tandproblem
Friska hamstertänder är gula/orange:a! En eller flera vita tänder tyder på att trauma, felaktig kost (brist på protein eller E-vitamin, vilket finns i bl.a solrosfrö). För övrigt växer framtänderna under hela hamsterns liv. Genom att tänderna möts så förhindras normalt att de blir förväxta. Felaktigt bett, tidigare skador på käkarna, bölder eller felaktig utfordring kan dock leda till att en eller flera tänder blir förväxta. Framtänder som inte nöts ner kan leda till sår i gommen och t o m växa in i nosen.
Tidiga tecken på tandproblem kan vara nedsatt aptit och dregglande. Totalt upphörd aptit, avmagring och dålig lukt från munnen ses i senare skede. Behandlingen består i att tänderna klipps ner och slipas. För att förhindra återkommande besvär måste tänderna fortsättningsvis klippas ner med täta intervall.
Tumörer & bölder
Tumörer är mycket vanligt hos hamstrar. Frekvensen ökar med ökad ålder, och är högre hos honor än hos hanar enligt uppgifter på djurförsäkringsbolaget Agrias hemsida. Ett flertal av tumörerna är godartade. Tumörer i hormonproducerande organ är vanligt och leder i sin tur till störningar i hormonbalansen och håravfall samt ändrat beteende. Hudtumörer kan avlägsnas kirurgiskt. Inre tumörer är däremot mycket svårt att åtgärda.
Ibland kan bölder förväxlas med tumörer. Bölder uppstår när sår blir infekterade och bildar fasta smärtande knölar under huden. Ibland ses bölder även i ena eller båda kindpåsarna. Dessa orsakas av sår i kindpåsens slemhinna, vilket uppstår genom att vassa foderpartiklar sticker sönder slemhinnan. Det kan vara mycket svårt att bedöma om en svullnad vid kindpåsen orsakas av en böld eller av insamlad mat.
Då en böld uppstått måste den öppnas och tömmas på sitt innehåll och om möjligt måste även bakomliggande orsak åtgärdas.
Vi vet om fall där personer fått rådet att avliva sin hamster p g a tumörer, som senare visat sig vara bölder, som när de tömts läkt ihop fint och hamstern inte haft några fortsatta problem! Dessvärre känner vi även till personer som avlivat sin hamster utan veterinärundersökning p g a enbart misstanke om tumör. Sådana personer säljer vi inte hamstrar till.
Urinsten
Urinsten ses ofta hos hamster. Symptom på detta behöver inte alltid vara uppenbara för ägaren. Det kan till exempel visa sig som att hamstern kissar oftare än vanligt, tar i mer då den kissar, blod i urinen, ökat drickande, slöhet och dålig aptit. Att ens hamster dricker mycket behöver alltså inte alltid vara ett tecken på att den har diabetes, som kanske det vanligaste man förknippar med ökat drickande.
Ålderssjukdomar
Så kallade ålderssjukdomar kan ses redan efter ett års ålder. En hamster lever ju vanligtvis i ca 2 år. Två av de vanligaste problemen är amyloidos (upplagring av äggviteämnen i olika inre organ), och blodpropp i hjärtat. Ingen av dessa sjukdomar går att behandla.
Amyloidos är en sjukdom där äggviteämnen som bildas i kroppen lagras upp i olika organ, framför allt lever och njurar. Detta leder till att dessa organ inte kan fungera normalt (lever/njursvikt). Tecken på denna sjukdom kan vara svullen buk, urinvägsproblem, uttorkning, dålig aptit, sträv päls. Det finns ingen behandling för detta.
Blodproppar i hjärtat förekommer i relativt hög omfattning hos äldre hamstrar. Vanligen drabbas vänster hjärthalva. Bakomliggande orsaker till sjukdomen kan vara störningar i blodets koagulationsförmåga, hjärtsvikt, bakteriell infektion och amyloidos.
Många andra ålderssjukdomar ses hos hamster. Lever- och njursjukdomar är vanligt, liksom magsår, tumörer och tandsjukdomar.
Ögon
Ögonen ska vara pigga och "pepparkornsaktiga". Ifall de börjar rinna, bukta konstigt, få vit eller röd "vagel" så behöver man åtgärda detta. Ibland kan hamstern få in något skräp i ögat och det är därför det klibbar igen/ögat börjar rinna. Testa att skölja rent ögat med lite koksaltlösning (vanligt vatten kan svida och irritera ögat mer) och torka försiktigt torrt med lite papper/bomullspad. Ifall det inte hjälper så kan skräpet ha orsakat ett litet sår på hornhinnan. Ibland räcker det med att behandla med den receptfria ögonsalvan Noviform, men blir det inte bättre inom några dagar kan det tyda på ögoninfektion och man bör uppsöka veterinär för att få antibiotika till sin hamster.
Har hamstern återkommande ögonproblem, så testa att byta underlag. En del hamstrar är känsligare än andra. Exempel på bra bottenmaterial är: Millamore, alspån och ToaLätt (eg kattströ). Har du något av dessa redan, så testa att byta mot någon av de andra nämnda. Vissa sandsorter kan också orsaka problem, så det kan också vara lämpligt att byta sand. Något man definitivt inte ska använda är vanligt sågspån, då detta är mycket dammigt. Dessutom reagerar terpentinet i sågspånet med hamsterns urin och kan påverka slemhinnorna i både ögon och luftvägar på ett dåligt sätt.
Många hamstrar får även ögonproblem pga drag i våra hem. Draget behöver inte vara öppna fönster och dörrar, utan det räcker med ett under- eller övertryck (så kallat självdrag) för att hamstern ska reagera och få problem med ögonen. Även för torr luft kan orsaka ögonproblem. Kolla så att du inte har för kallt golv om buren står på golvet. I så fall bör du sätta en matta, ett liggunderlag eller liknande under buren.
En annan anledning till ögonproblem är entropion, vilket är inåtböjda ögonlock, där ögonfransarna skaver på ögongloben. Detta är vanligast förekommande hos rex-hamstrar. Uppsök veterinär för närmare råd.
Dvärghamstrar kan få problem med s k "fatty eye". Det finns två varianter av ögonsjukdomen. White fatty eye är kopplat till övervikt och genom strikt diet kan du få bukt med problemet. Red fatty eye är dock mycket farligt och den röda klumpen som sitter vid/bakom ögat och syns när du drar tillbaka huden lite lätt vid ögonvrån kan växa sig så stor att ögat/ögonen på din hamster faller ur! Red fatty eye är mycket smärtsamt för din hamster och du skall åka till veterinären för avlivning snarast! Du ska absolut inte avla på en hamster med fatty eye!
Det är också vanligt att din gamla hamster ibland får problem med ett eller att båda ögonen blir ihopklibbade, vilket beror på att tårvätskans sammansättning blir annorlunda och mindre effektiv när hamstern blir äldre. Man får även ofta mindre mängd tårvätska. Man får helt enkelt inse att den gamla hamstern kräver att man hjälper den med lite "tårersättningsvätska" (finns receptfritt på Apoteket).
Källa: Agria.se, S:t Eriks Ögonklinik