top of page
Hamsterfakta

Guldhamstern är ett solitärt  (ensamlevande) djur som enbart träffar sina artfränder vid parning. Annars kan de slåss till döden. Fr.o.m 8 veckors ålder ska alla guldhamstrar ha en egen bur, enligt lag. Dvärghamstrar är däremot flocklevande och ska enligt lag bo minst två och två. Det är dock vanligt att de börjar slåss och då måste man sära på dem. Förmågan att bo i flock hos dvärghamstrarna varierar i olika "linjer" - i länder utomlands är det mer regel än undantag att dvärghamstrar inte kan bo ihop! Hör därför med din tilltänkta uppfödare vilka linjer hen har och vad hen rekommenderar.

Kinesisk hamster bedöms vara ett solitärt djur. Det finns vissa enstaka linjer som kan bo ihop, men majoriteten kan inte hållas tillsammans efter könsmognad. Det är till och med riskabelt att para två kineser då honan kan döda eller skada hanen allvarligt.

 

Dvärghamstrar i djuraffärer bedöms som hybrider av hamsterklubbarna i Sverige ifall de inte säljs med en registrerad stamtavla. Hybrider är ofta (men behöver inte vara) en blandning mellan Rysk vintervit dvärghamster och Campbells dvärghamster, vilket innebär att t.o.m kullsyskonen kan prata olika "språk" och därför lättare börjar slåss. Det är därför zoo-affärer ofta rekommenderar att man köper en ensam dvärghamster, tvärtemot vad lagen säger. 

Guldhamster och kinesisk hamster är som mest aktiv vid skymning och gryning och behöver sin sömn på dagen.  Dvärghamstern har lite mer liberala vakentider och kan ofta vakna till under dagen och "kolla läget". Se till att hamstern har lagom med dagsljus (men inte står direkt i solen) så att deras naturliga rytm inte störs och att det inte är dragigt där buren står, eftersom hamstrar lätt kan bli förkylda (hamsterns snor är rödaktigt). Vintertid är det vanligt att hamstern sover extra mycket.

En stimulerande miljö är viktigt för att hamstern ska kunna bete sig naturligt och må bra. De bör ha tillgång till saker att klättra på och krypa under. Men eftersom hamstrar inte har bra syn och kan bedöma höjder är det dock viktigt att det inte blir alltför högt, eftersom de kan promenera rakt ut alternativt bara släppa taget och då skada sig.

Den kinesiska hamstern är skickligare på att klättra och har därför mer nöje av t ex större grenar och den typ av inredning. Såsom guldhamstern gillar den även att gräva gångar, så mycket bottenströ är att rekommendera och en säker platå att ställa sandbadet på, så att det inte blir nergrävt.

Hamstrar vill gärna bygga bo och ska därför ha tillgång till material som går att fläta samman, t.ex rivet toapapper (undvik sk hamstervadd som är farligt trots att zoo-affärerna rekommenderar det!) eller mjukt ängshö. Det är viktigt att höet är mjukt, eftersom vanligt hö är rätt "vasst" och kan sticka hål på hamsterns kindpåsar och orsaka bl.a infektion. Hamstrar har inget behov av att äta gräs eller hö utan använder det uteslutande för att bygga bo och/eller gångar av det.

Hamstrar samlar in foder och skapar foderförråd, det är ett naturligt beteende för dem och det är viktigt att djuren får vara i en miljö där detta beteende är möjligt. 


Tänderna på gnagare växer under hela livet. En hamster ska ha gula tänder - vita tänder är ett tecken på en skada, en bristsjukdom eller annan, allvarligare sjukdom, så håll koll på dem!

 

För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem och ska därför alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, t.ex grenar med bark, pinnar eller rötter. Undvik gran och tall, även björk ska man vara försiktig med, och satsa på äppel- och päronträ, asp, al, lönn eller syren (som de även kan äta blommorna på.

 

Det är också viktigt att man inspekterar och klipper klorna vid behov och inför utställning. I förebyggande syfte kan man ha t.ex stenar eller tegel i närheten av vatten och mat som hamstern måste klättra på och på så sätt slipa sina klor i förebyggande syfte, men för dvärghamstrar brukar detta inte hjälpa nämnvärt, kanske för att de är så lätta?

 

Obs: Se till att tunga saker ligger direkt på burgolvet och inte ovanpå bottenmaterialet, då hamstrar gärna gräver och det kan inträffa dödsolyckor ifall hamstern får det tunga över sig.

Hamstrar ska vidare ha fri tillgång till torrfoder.

 

Läs gärna mer hos Svenska Hamstersällskapet eller Svenska Hamsterföreningen!

Snabbfakta Guldhamster

Latinskt namn: Mesocricetus auratus
Ursprungsland: Syrien (Aleppoplatån)
Livslängd: 2-3 år (Vissa kan dö tidigare och det sägs finnas enstaka hamstrar som blivit 5 år)
Vikt: 175-250 g (privatuppfödd) 100-150 g (grossist). Det finns hamstrar som frångår dessa cirkavikter. Vi föredrar att inte låta guldhamstrar som väger under 170 g gå vidare i avel.
Längd: ca. 15 cm
Könsmognad: 4-5 veckor (hanar o honor separeras därför vid 3,5 v)
Avelsmognad: 4 månader enligt SHFs regler, men 5 månader enligt SHFs rekommendationer. Honan brunstar var fjärde dygn.                        
Dräktighetstid: 15-18 dygn (vanligast 16 dygn).
Kullstorlek: 1-17 st (vanligast 4-10 st).

Öppnar ögonen: Vid 14-16 dygn. Dessförinnan ska ungarna lämnas ifred! Annars kan mamman äta upp eller överge dem.

Snabbfakta Kinesisk hamster

Latinskt namn: Cricetulus griseus

Ursprungsland: Norra Kina

Livslängd: 2-3 år, vissa fall har rapporterats bli 4

Vikt: ca. 25-35 g (privatuppfödd)

Längd: 9-12 cm

Svans: ca 2-3 cm

Könsmognad: 4-5 veckor (hanar och honor separeras därför vid 3,5 v)

Avelsmognad: Rek. 4 månader

Dräktighetstid: 20-22 dygn

Kullstorlek: ca. 12 st (vanligast med 2-5 st)

Öppnar ögonen: Vid 14-16 dygn. Dessförinnan ska ungarna lämnas ifred, annars kan mamman äta upp eller överge dem.

bottom of page