top of page

Att köpa hamster av ossrik 4

Charlie.jpg

Vi är registrerade uppfödare i de båda svenska hamsterföreningarna Svenska Hamstersällskapet och Svenska Hamsterföreningen.

 

Våra hamstrar levereras registrerade i båda föreningarna, med stamtavla, övergångsfoder, en informationsfolder samt en "engångstransportbur" (om behov finnes) med bottenmaterial från uppväxtburen som du häller ut i er egna bur för att skapa trygghet. 

Du får givetvis livslång support och vi ställer även upp som hamstervakter för våra egenuppfödda hamstrar hela deras liv, givetvis i samråd så att vi inte själva är bortresta. Vi tar dessutom gärna med hamstern på utställningar ifall ni inte själva kan åka - hämtning och lämning hos oss :)

Innan du kontaktar oss för att köpa hamster vill vi att ni är ense om i familjen att ni ska skaffa en hamster

 

Vi säljer ej till personer under 16 år utan målsmans tillstånd.

 

Vi vill också veta om hamstern är till sällskap, utställning eller avel. Vi hjälper gärna till ifall ni är nybörjare och ger råd, men kommer inte att sälja till dig som tänkt ha gallerbur, en bur som inte uppfyller våra rekommendationer eller ett hjul av galler/nät eller ett hjul som är mindre än 28 cm i diameter till guld och 20 cm i diameter till kinesisk hamster.

 

Vi vill vidare att ni garanterar god omvårdnad, mycket gos och varierad kost :-D

En hamster från oss kostar 800 kr. Till skillnad från en del andra uppfödare kan du inte tinga någon hamster i förväg utan enbart ställa dig på intresselista när hamsterkullen är 14 dagar.

Intresse- /kölista?

 

Intresselistan öppnas alltså när kullen är minst 14 dagar gammal. Mycket kan nämligen hända på tiden från parning till att ungarna är leveransklara, allt från att den parade honan går tom, dör eller dödar sina ungar eller att ungarna dör av någon annan orsak.

 

För att slippa skicka och invänta svar från alla på en lång lista har vi alltså därför lagt om vår taktik för att slippa lägga onödig tid på ren administration. Den tiden vill vi lägga på att ge god omvårdnad åt våra hamstrar istället :)

 

 Vi uppdaterar kontinuerligt vår instagram- och Facebook-sida Hamstersofsweden med senaste nytt: när hamstrarna är parade och aktuella kullar och informerar om när man kan ställa sig i kö. På så vis kan man alltid få snabbt besked om det finns en hamsterunge eller ej! 

Eftersom vi har ett aktivt flöde så behöver du bara följa hashtaggen för den kull du är intresserad av. Går honan tom meddelas även detta vid IG och FB under samma hashtag.

Hamstern hämtas hos oss i Sundbyberg om inte annat avtalas. Observera att gps:er brukar visa till fel garage och till Rissneleden istället för till Skidbacken, där vi bor. Mer information om adress och hur ni hittar till oss när vi bokar tid för hämtning.

 

Vi är öppna för att hjälpa till att ordna transport eller t o m mötas upp och vi deltar ofta på utställningar runtom i hela Sverige. Vi har hamstrar som bor i Skellefteå såväl som i Göteborg och har även exporterat hamstrar och duprasi utomlands :) Vi förbehåller oss dock rätten att neka till köp om inte allt känns rätt och föredrar hämtning hos oss på plats, eftersom vi gärna vill visa hantering, hamsterns anatomi och svarar på frågor utan stress.

Vi vill gärna fortlöpande ha kontakt med våra hamsterköpare, dels för att kunna stötta er men också för utvärdera vår avel. Det är givetvis inget krav, men något vi uppskattar väldigt mycket. Inga frågor är dumma frågor - vi ser hellre att ni frågar en gång för mycket än en gång för lite.

 

Ifall ni av olika anledningar inte kan ha kvar hamstern vill vi att ni i första hand kontaktar oss, så kan vi hjälpa er med att den får ett bra hem alternativt ta tillbaka den.

 

Vi betalar inte tillbaka några pengar om vi skulle ta tillbaka er hamster, eftersom detta skulle uppmuntra till oansvarigt köp - det skulle bli "fritt fram" att köpa en söt hamsterunge och sedan lämna tillbaka den och få tillbaka pengarna när man tröttnat och hamstern blivit vuxen. Däremot får ni gärna behålla hamsterns bur och sälja denna vidare.

Om ni köper en hamster som "främst ska vara ert/era barns", så bör ni ha i åtanke att hur gärna ett barn än vill ha en hamster, så är risken väldigt stor för att barnet kommer att tröttna till slut (undantag finns givetvis), så vi vill att ni som föräldrar ska vara beredda på att ta över "vårdnaden" ifall detta sker.

Det finns många studier som indikerar att barn som växer upp med djur får bättre kognitiv, fysisk och socio-emotionell utveckling, inte blir sjuka lika ofta, blir mer ansvarsfulla och stödjande, lär sig att relatera bättre till omgivningen, känner sig mer självsäkra etc. Men... vad sänder du som vuxen för signal ifall du när barnet tröttnar på djuret lämnar tillbaka eller säljer det?

 

Tänk också efter ifall hamster är rätt djur för er. Det är ett nattaktivt bytesdjur som är solitärt, dvs det är inget socialt djur som självmant söker sig till människor, utan man får jobba lite på relationen i början för att få maximalt utbyte av en hamster som husdjur.

 

Vi finns dock alltid där som en backup.

 

Din hamsters utveckling

Varje uppfödd kull taggas med hane x honans namn, t ex #chiccoxdacia, så att man lätt kan se alla bilder som är kopplade till sin egen hamster, från parningen med mamma och pappa och på ungarna från de är 14 dagar och framåt, och även se hur kullsyskonen utvecklas!

Vi nås lättast via Messenger eller Instagram DM, och ni är även välkomna att ringa. Tänk dock på att vi jobbar/går i skolan dagtid mellan 07:00-17:00, så vanlig vett och etikett gäller :) SMS och mess går alltid att skicka - vi svarar på dessa när vi har möjlighet och försöker att vara snabba.

Bli fodervärd?

Du tar hand om hamstern enligt våra råd och rekommendationer. Ifall du själv inte är intresserad av utställning så kommer jag att behöva låna med mig hamstern för bedömning några gånger. Då kommer jag och hämtar och lämnar hamstern hos dig. Oftast sker hämtningen på kvällen innan utställningen då många utställningsplatser ligger långt ifrån Stockholm. Tillbakalämningen sker antingen på kvällen på utställningsdagen när vi ändå är på hemväg eller så kommer vi överens om lämplig dag och tid.

Du betalar ingenting för hamstern eller för de utställningar som jag anser att den ska anmälas till. Jag behåller även de priser som hamstern vinner på utställningarna. Som fodervärd står du för strö, foder, ev försäkring och ev. veterinärvård och givetvis god omvådnad enligt mina rekommendationer.

Ifall du blir taggad på utställning och åker och betalar själv, så behåller du ev. priser som hamstern vinner. 

Ifall hamstern skulle dö pga ej ärftlig sjukdom, en olyckshändelse eller ifall den rymmer och aldrig hittas igen, så är du skyldig att ersätta mig med värdet för hamstern; 500 kr för en omeriterad hamster och 1.000 kr för en hamster som fått två eller fler cert/CK. 

Det är ett ansvar att ta hand om en fodervärdshamster, inte bara ett sätt att få en gratis hamster!

P.g.a att jag hämtar och lämnar hamstern inför utställning och parning, så ser jag helst att våra fodervärdar bor i närområdet. Är du villig att själv hjälpa till med hämtning och lämning kan det funka även ifall du bor på annan ort, så det lönar sig alltid att höra av sig med en förfrågan ifall man är intresserad av att bli fodervärd.

Fodervärd för en hona: När honan är runt 5-6 månader tar jag hem henne till mig för parning och hon får ungarna hos mig. När ungarna är runt 4-5 veckor lämnas honan tillbaka. Du kan då ta en kull själv på henne ifall allt gått bra med den första kullen och efter att hon fått sin viloperiod om 3 månader. 

Ifall honan går tom sker omparning. Honan blir alltså din efter en kull med levande ungar fötts och dessa är 5 veckor.

Ibland kan jag bedöma att honan av olika anledningar inte passar in i mitt avelsarbete. Det kan bero på att hon inte är tillräckligt bra kvalitetsmässigt eller bara inte matchar de hanar jag har att tillgå eller av andra skäl. Då kan honan övergå i fodervärdens ägo fortare. I annat fall övergår honan i fodervärdens ägo senast vid 12 månaders ålder men förmodligen redan runt ca 8 månader.

Fodervärd för en hane: Jag kommer att använda hanen i avel 2-3 gånger. Det är alltså antalet gånger som en hona blir dräktig med levande ungar efter 14 dagars ålder som räknas, inte antal parningsförsök. Ibland kan nämligen en oerfaren hane behöva "träna upp sig". 

Beroende på hur många gånger jag själv använder hanen i avel, kan du enligt ök själv använda honom minst en gång.

Ibland kan jag bedöma att hanen av olika anledningar inte passar in i mitt avelsarbete. Det kan bero på att jag inte tycker att han är tillräckligt bra kvalitetsmässigt, kan matcha de honor jag har eller av andra skäl. Då kan hanen övergå i fodervärdens ägo fortare. I annat fall övergår hanen i fodervärdens ägo senast vid 15 månaders ålder. 

Detta är vår hobby, inte ett företag!

 

Skulle det vara något akut som gäller en köpt hamster uppfödd av oss ska ni dock aldrig tveka. Akuta medicinska ärenden ska man givetvis uppsöka veterinärvård för direkt om ni inte får tag på oss!

bottom of page